Blandat

Cirkeln är sluten

FullSizeRender-18

Slutet närmar sig med stormsteg och jag undrar lite lätt, var tog tiden vägen egentligen? Har det redan gått en månad? Mustaschmånaden är nu officiellt över och det är med visst vemod jag nu lämnar mitt verk åt sitt öde. Det har varit oerhört roligt och ärofyllt att åter få vara med att bidra till att forskningen kring prostatacancer får in välbehövliga slantar så att kampen för liv kan fortsätta oförtrutet men ur estetisk synpunkt är mustaschen nog inte ämnad för mig även om många i min omgivning hävdar motsatsen. Vissa kommer att låta mustaschen växa och frodas även efter november månad. För andra blir mustaschen en inkörsport till tyngre ansiktsbehåring, skägg men för egen del plockade jag fram kniven och lät stråna falla. Men det skall erkännas, det känns ju som om att mustaschen precis hade börjat utvecklas och nu är det alltså över. Lite deppigt ändå.

Så här sista dagen på Movember har det alltså blivit dags att sluta cirkeln och de två verktyg som påbörjade Movember får nu också får avsluta månaden.

Det gäller en shavette från The Bluebeards Revenge och en rakkräm från Taylor of Old Bond Street. 

För exakt en månad sedan gjorde jag en s.k. shave down och rakade av mig min 5 o’clock shadow för att gå in i Movember helt renrakad. För att nå optimal nivå använde jag The Bluebeards Revenge Cut-Throat Shavette samt Taylor Of Old Bond Street Shaving Cream Sandalwood. En vinnande kombo skulle det visa sig.

FullSizeRender-15

Taylor Of Old Bond Street Shaving Cream Sandalwood är tillverkad efter klassiskt recept. En härlig britt med ett ljuvligt lödder och med en oslagbar doft. Det är traditionellt och old school så det förslår när toppnoter av lavendel, rosmarin och amber möter nejlika, apelsin, sandel mysk och rosenblad. Ja, det luktar verkligen barberare av den här produkten. Den levereras i en rejält tilltagen plastburk med klassiskt typsnitt. Taylor of Old Bond Street Shaving Cream Sandalwood skall användas tillsammans med en rakborste. Det är icke förhandlingsbart.

Arbeta upp ett skum av bibliska proportioner, fördela jämnt och skrid till verket.

FullSizeRender-14

The Bluebeards Revenge Cut-Throat Shavette är inte riktigt en rakkniv men nästan. Istället för att ha ett helgjutet knivblad så bygger konceptet på rakblad. Man delar helt enkelt ett rakblad på mitten och monterar den ena halvan i avsedd hållare. Jag måste säga att jag trodde att det skulle vara betydligt krångligare och mer risky business än vad det var men det funkade klockrent och helt utan blessyrer. För den som tidigare har provat rakkniv så är en shavette kanske en relativt ny företeelse och det finns inte jättemycket information att tillgå. Det pratas faktiskt rätt lite om shavetter överlag. Faktum är att den från början dök upp i hårklippningssammanhang där den ersatte saxar och klippmaskiner för att skapa den då så populära frippan ”razor haircut.” Nu används den mest för hundgrooming och givetvis som rakinstrument för män. I takt med att blodburna patogener blev en allt mer uppmärksammad riskfaktor skärptes lagarna i många länder och det var inte längre tillåtet att använda rakkniv. Barberarna började givetvis genast att leta alternativ och tadaaaa! där var den den ju. En liknande produkt men som kunde smita igenom gällande lagtexter. Shavetten, och resten är som det brukar heta, historia.

Så vad är då skillnaden? De kan vara snarlika vid en första anblick men faktum är att de skiljer sig rejält mycket åt. För det första så känns de helt olika. Den som har hållit i en rakkniv vet att det är en ganska gedigen och bastant pjäs som ligger tungt och skönt i handen. En shavette är av naturliga skäl, betydligt lättare. Den har dessutom ett mycket kortare blad men framför allt är den skoningslös om man inte är försiktig. Det kan bli en riktigt blodig historia om man inte passar sig. Som jag ser det finns det tre huvudsakliga anledningar att välja en shavette. Priset, vikten (om man vill plocka med sig den på resor) och att man slipper att slipa kniven. Det är bara att kasta rakbladet och sätta i ett nytt när den börjar bli slö.

FullSizeRender-16

The Bluebeards Revenge Cut-Throat Shavette är kanske den mest prisvärda av dem alla. För nästan löjligt låga 149 svenska riksdaler får man en riktigt trevlig produkt, perfekt för den som vill prova på. Den är stilren och tar ingen plats. Och som sagt var, den kräver inget underhåll. Bara att raka och byta ut när det är dags.

Är du sugen på att byta ut din trista rakhyvel och gå hardcore? Då har du det perfekta nybörjarkitet här. Addera en schysst rakborste och avsluta med din bästa after shave och du är good to go. Högsta betyg rakt igenom!

betyg5

FullSizeRender-17

Jag vill rikta ett stort tack till Grooming.se och Beardshop.se som har gett mig möjligheten att vara med och påverka och som tillsammans med tillverkare som Just for MenBrazil’sBeardition, ProrasoThe Bluebeards Revenge,, The Bearded Man Company, Stern, Damn Good Soap Company och Taylor of Old Bond Street kontinuerligt har försett mig med en arsenal av grymma prylar att utvärdera.

Jag vill också passa på att skicka en stor eloge till mina medbloggare och testpiloter som har visat upp stor kreativitet och hårt arbete i mustaschkampen. Gött jobb! Själv hade jag siktat på att nå längre än jag gjorde men som jag skrev. Jag siktar alltid mot stjärnorna och hoppas att jag landar i en sketen enbuske och det var väl ungefär där jag damp ner. Det blev ingen handlebar den här gången heller men hoppet är som bekant det sista som överger människan, så kanske nästa gång. För det är väl klart att det blir en nästa gång?

Sist men sannerligen inte minst så tackar jag alla er som har läst och spridit mina artiklar i sociala medier. Tack alla ni som har gått in och klickat på de där produkterna i webshopen som gör att en stor andel går till cancerfonden och tack alla ni som också har prytt era klädesplagg med den blå mustaschen.

Nu checkar jag ut för i år men glöm inte bort att även om november nu tar slut så fortsätter ändå kampen för liv och utnyttja nu de sista skälvande timmarna till att köpa på er mängder av våra eminenta skägg och mustaschkit!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s