Mäns hälsa

Shave like your grandpa!

IMG_1464

Ett tämligen effektivt sätt att få fram en bra mustasch är att raka bort allt skägg nedanför. 😉 Det kan te sig skrämmande för många skäggmän och bör övervägas noggrant innan man skrider till verket. Att se sin nakna haka efter år av skäggodlande kan skapa enorm ångest och panik för många. Men om du väljer att gå den vägen – och bli en riktig mustaschman – eller om du redan nu rakar dig regelbundet – anser jag att det mest njutningsfulla sättet att göra det på är genom klassisk våtrakning med säkerhetshyvel eller kniv.

Jag tänkte gå igenom grunderna för hur du rakar med klassisk hyvel och vad du behöver införskaffa för produkter.

NEJ, du är inte mindre man för att du rakar dig!!! Herregud! John Wayne, Clintan, Stallone och Al Pacino rakar sig också. Manligheten sitter tyvärr inte bara i skägget.

UnfShaving1

Klassisk våtrakning är en av mina högtidsstunder på dagen. Det är 30 minuter för mig själv i badrummet. Jag rakar mig helst på kvällen just nu. Med småbarn i hemmet blir det alldeles för stressigt att hinna med det på morgonen. Jag väntar till de har somnat innan jag låser in mig – tar en varm dusch eller ett bad – och börjar gå igenom vilka produkter jag ska använda för kvällens rakning. Jag tar god tid på mig. Det blir en stund av ”mindfulness”.

IMG_1468

Du behöver följande:

  • En säkerhetshyvel för dubbelrakblad av god kvalitet.
  • Dubbelrakblad. Köp ett par olika märken för att hitta en favorit!
  • En bra raktvål eller rakkräm.
  • En rakborste
  • En aftershave

Här hittar du allt du behöver! Rakverktyg och Rakprodukter!

Börja med att tvätta ansiktet noga. Ta helst en dusch. Stoppa ner rakborsten i en mugg med varmt vatten i några minuter – förslagsvis medan du duschar. Skaka ur lite vatten ur borsten men låt den vara lite blöt. Gnid borsten i raktvålen i 10-15 sekunder tills du fått upp tillräckligt med tvål i borsten. Om du använder rakkräm kan du antingen blanda till löddret i en skål eller direkt i ansiktet. Löddra därefter upp i ansiktet med cirkulära rörelser tills du fått till ett tjockt och krämigt lödder. Tillsätt några droppar vatten om det behövs. Här får du testa dig fram tills du hittar rätt. Olika tvålar kräver olika mycket vatten.

Börja med att analysera i vilken riktning ditt skägg växer! Börja alltid med att raka i skäggets riktning. Det är oftast neråt på kinderna och hakan. På halsen kan det växa lite snett ner och bakåt mot nacken. Det är lite olika på oss alla så kolla hur just ditt skägg växer. Raka med ca. 30 graders lutning på hyveln. Var lätt på handen och låt hyvelns tyngd göra jobbet. Pressa inte hyveln mot ansiktet! Försök att göra ett drag med hyveln. Karva inte på flera gånger neråt för då kommer du att irritera huden!

När du har rakat allt i skäggets riktning löddrar du upp igen och rakar därefter åt sidan över skägget. Om det behövs och du vill ha en riktigt nära rakning avslutar du med att löddra upp en tredje gång och raka mot skäggets riktning – oftast rakt upp. Nyckeln till en bra rakning med säkerhetshyvel (eller DE-hyvel – DE står för Double Edge) är att kapa skägget i etapper.

I början är det lätt att frestas att raka även en fjärde gång om man inte fått det riktigt slätt. Jag avråder till detta. Det är väldigt lätt att huden blir irriterad. Ju mer du rakar dig desto bättre handlag får du och du kommer till slut att bli helst slät efter 2-3 pass.

Om du upplever rakbränna och irriterad hud är ett alumblock bra att använda direkt efter rakningen. Du blöter blocket – gnider det över det rakade området – väntar en stund och avslutar med att skölja ansiktet igen med kallt vatten. Alumblocket lindrar irritation och läker små sår.

Om du skurit dig lite mer kan du ta på lite av tex. Prorasos styptic gel på såret för att få det att sluta blöda.

Tvätta av tvålresterna i ansiktet med kallt vatten – badda med en mjuk handduk och avsluta med ett rakvatten eller aftershave balm. Rakvatten med alkohol är inte så farligt som man ofta får höra. Bra rakvatten innehåller mjukgörande ingredienser så du kommer sannolikt inte att bli torr i ansiktet. Alkoholen hjälper till att ta bort bakterier, läka små sår och stänga porer.

Ta även hand om dina verktyg! Skölj rakborsten noga och krama eller skaka ur vattnet försiktigt. Du kan avsluta med att krama ur den sista fukten i en handduk. Låt borsten lufttorka innan du använder den igen. Skölj även hyvlen noga och byt blad efter 2-4 rakningar. Om du testar flera olika rakblad så byt inte till ett annat märke förrän du testat dem noga. Rakningens kvalitet kan variera från dag till dag och av många olika anledningar. Döm inte ut ett blad för snabbt!

Happy shaving!

goldfingers-plane

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s