Blandat

Världsmästaren i Mustasch

Wolfgang Schneider är stor kändis för dem som intresserar sig för skägg- och mustaschtävlingar. Han är legend i sammanhangen och har tävlat 17 år världen över. Han tävlar främst i ”Natural style” dvs utan vax eller spray och har knipit förstaplatsen i Världsmästerskapen 5 gånger. På EM har han tagit hem 4 guldmedaljer. Var han än tävlar är han alltid i toppsegmentet. Att få veta hur han började och har lyckats så bra med att odla muschen kan ju vara kul att veta så här i Movembertider. Han är en hyvens grabb och jag lyckades få till en intervju med honom.

moustache natural

STEFAN: Börja med att berätta lite om dig själv, var du bor och så vidare!

WOLFGANG: Jag heter Wolfgang Schneider, jag är 59 år och gift. Min fru och jag har en son på 26 år, en dotter på 23 samt två katter. Jag arbetar på ett stort Tyskt elektronikföretag som IT-ingenjör. Mina intressen är familjen, hantverk och resor världen över. Jag föddes i Stuttgart – mellan München och Frankfurt, hemstaden för Mercedes-Benz och Porsche. Idag bor jag 4 mil utanför i en stad som heter Oppenweiler. Det är en liten stad med ca. 5000 innevånare. Jag tycker mycket om att bo här. Det är nära skogen och det är tyst och fridfullt. Perfekt för avkoppling. Många kommer hit på semestern.

STEFAN: Vad vet du om prostatacancer och känner du någon som drabbats utav det?

WOLFGANG: Jag vet att varje man någon gång i livet drabbas utav någon form av prostataproblem och att det är viktigt att undersöka sig själv regelbundet när man kommer över 50. Som med alla sjukdomar ökar chanserna att bota det ju tidigare man upptäcker det. Jag känner många män i min omgivning som haft problem med prostatan. Vissa har blivit tvungna att ta bort den helt och andra genomgår behandling. Ett stort problem att många döljer sin sjukdom och att det är lite ”tabu”. Jag kommer säkert genomgå behandling också så småningom då både min far och farfar fick opereras. Ärftligheten är stor.

STEFAN: Movember handlar ju om att öka kännedomen om prostatacancer och mäns hälsa. Hur gör du för att hålla dig frisk och hälsosam?

WOLFGANG: Jag går på undersökning varje år och mäter mina PSA-nivåer. Jag är säker på att man kan se mycket genom att göra så. Det är viktigt att tackla sjukdomen i tid och inte förneka den.

STEFAN: När började du att odla mustaschen?

WOLFGANG: Jag hade en liten mustasch när jag var 19. Tom Selleck i TV-serien ”Magnum” var min förebild. För ungefär 20 år sedan var det tre kvinnor som övertalade mig att låta den växa längre. Det var min fru, en kollega och min frisör. Så, jag lät mustaschen växa. Jag hade visserligen inte samma stil som jag har idag. Styling och skötsel lärde jag mig när jag gick med i en Skäggklubb och där fick jag mycket erfarenhet och tips.

18 Jahre19 JahreWolfgang mit Bier

STEFAN: Hade du något mål då när du lät den växa ut?

WOLFGANG: Jag lät den växa fritt. Jag gillade den och det kändes bra – det är viktigt. Mustaschen eller skägget måste passa med personligheten och det har en charisma som påverkar omgivningen på ett positivt sätt. I början hade jag såklart inga speciella mål men efter att jag nådde toppen i en mindre tävling så ville jag såklart ha mer. Jag hade fått smak för det! Kanske kunde jag delta i en nationell tävling och se hur jag skulle lyckas där. Så, jag deltog i EM och senare även i VM.

studio7

STEFAN: Har du haft helskägg någon gång?

WOLFGANG: Ja, en gång men det kändes så obekvämt och det var inte alls min grej. Jag är inte typen som har helskägg.

STEFAN: Stort grattis till  5:e världsmästartiteln i Leogang, Österrike i år! När började du att tävla?

WOLFGANG: Jag började 1998 i en liten lokal tävling. Överraskande nog tog jag hem förstaplatsen. Då gick jag med i en klubb och fick många användbara tips för hur jag skulle sköta om mustaschen och även hur man presenterar den för juryn, vilket också är viktigt. Efter mina framgångar i de nationella mästerskapen deltog jag i Europamästerskapen och Världsmästerskapen. Jag hade mycket att lära eftersom varje tävling har sina egna regler. Det är olika deltagare och nya jurymedlemmar hela tiden. Dessutom är det olika regler i olika länder. Det är tillexempel en stor skillnad mellan att tävla i Ungern jämfört med USA.

WBMC 2013 Stuttgart DE

STEFAN: Har du alltid ”naturlig” mustasch eller använder du vax någon gång?

WOLFGANG: För det mesta deltar jag i den naturliga kategorin men när jag har tävlat i Italien och Ungern har jag testat med vax och spray. Det finns ju såklart fler valmöjligheter var det gäller stil men skötseln och stylingen är ju mer komplicerad.

STEFAN: Vad är det bästa med att ha en stor mustasch?

WOLFGANG: Det känns bra för en själv såklart! Folk tittar på en och ställer frågor om mustaschen. När jag pratar med människor märker jag att intresset är stort. Jag förklarar alltid att det finns olika kategorier på mästerskapen så att folk får en större förståelse för skägg och mustascher i allmänhet. Var jag än är – Las Vegas eller Hong Kong möts man av ett leende i folks ansikten och det gör mig glad.

Hi09 Krautfest Kraut besorgen

XXX mit Malte2

STEFAN: Vad är det svåraste med att ha en mustasch som din?

WOLFGANG: Det finaste är ju att det blir ”imagen”. Folk kommer ihåg mig när de ser mig andra gången. Folk kommer ihåg en oavsett om det är på en restaurang, i en affär eller på gatan. Det finns ju nackdelar såklart – om man ska gömma sig för polisen tillexempel! 😉

STEFAN: Har du någon gång funderat på att raka bort den?

WOLFGANG: Kort och gott – NEJ!!! Jag kan inte tänka mig själv utan en mustasch. Att trimma ner den möjligtvis men att raka bort den helt är uteslutet. Jag genomgick en operation för ett år sedan och min första fråga till läkarna var om mustaschen fick vara kvar. Det var inga problem lyckligtvis.

Bild 3

STEFAN: Vad har du för råd att ge den som vill odla fram en lång mustasch?

WOLFGANG: Låt din mustasch växa fritt! Trimma inte precis ovanför läppen! Försök att få den åt sidorna med en kam eller en liten borste! Oroa dig inte för mycket och kom ihåg att 95% sitter i generna och 5% i skötsel, tid och tålamod. Det är ett faktum och det kan ingen ändra på.

media.media.ef1b4cc7-c888-4b0c-a713-c1445239755e.normalized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s