Mustascher

Fixa till en ”handlebar”!

IMG_1355

Det jag nu ska gå igenom fungerar för mig och den typ av mustasch jag bär. Jag säger inte att det är så här du ska göra utan se det mer som ett tips.

Enligt min filosofi finns det inget vax i världen som kan fixa till en bångstyrig mustasch. Det är förarbetet som gör mustaschen redo för vaxning. När du har fått till den stil du eftersträvar kan du applicera ett vax för att fixera ”frisyren”.
Jag använder 3 saker. En liten borste med svinborst, en vanlig rund hårborste och en hårfön. Direkt efter duschen eller ansiktstvätt låter jag mustaschen förbli fuktig. Jag borstar mustaschen rakt ner med den lilla borsten och fönar på mediumhög värme – fullt blås.
IMG_1383
Därefter fönar jag och borstar åt sidorna. Det kan underlätta om du blöter den lite igen innan du borstar åt sidorna. Var noga med att få till en mittbena som hamnar mitt emellan näsborrarna. Ju mer man gör detta desto mer lär sig mustaschen i vilken riktning den ska lägga sig naturligt. För många räcker det med detta för att få till en helt ok mustasch men jag vill gärna fixa till ändarna också.
IMG_1395
 
Jag blöter lätt ännu en gång och tar fram den runda borsten. Jag lägger borsten där jag vill att ”locken” ska vara och snurrar borsten samtidigt som jag fönar.
IMG_1441
Nu är grundstylingen klar och man kan med fördel ta i lite olja eller balm. Detta ger en bra naturlig form som kommer att hålla hela dagen. Om du tänker vaxa så skippa oljan! Oljan gör det bara svårt för vaxet att fästa bra. Oljan som finns i vaxet räcker för att återfukta. Jag brukar använda två olika vax. Ett mjukt för mitten av mustaschen ut till mungipan ungefär. Mr. Bear Beard Stache Wax är mycket bra till detta! Därefter tar jag i ett hårt vax – tex. Brazils –  som verkligen håller ändarna på plats. Om vaxet är för hårt kan du mjuka upp det genom att blåsa lite med hårfönen på hög värme ner i dosanså att det smälter lite. Jag tar lite vax åt gången och bygger upp till jag är nöjd. Var försiktigt när du applicerar det hårda vaxet så att du inte rycker ut en massa strån i onödan. Ofta ryker det 2-3 strån ändå men så länge du inte känner något när de lossnar så är det lugnt! Det var deras tur att gå. Dom är veklingar som inte förtjänar att gråtas över! Ett hårstrå har en viss livslängd och de lossnar i cykler. Själv brukar jag förlora flest strån under sommaren av någon anledning. Som sagt – så länge du inte känner någon smärta så är det helt ok. De skulle lossnat ändå.
Lycka till med stylingen!

4 svar »

 1. Hej Stefan.
  Måste bara tacka för det fina tipset hur man styr mustaschen. Fungerar klockrent för mig och jag behöver inte snegla på saxen mer! ”Frisyren” är lätt att fixa på morgonen och håller sig perfekt hela dagen. Nu är jag vän med muchen igen! Din är riktigt snygg!

  Gilla

 2. Tack Owe! Det var kul att höra att du fick nytta av tipsen. Tänk bara på att inte ha för hög värme på fönen! Mediumvärme räcker (om den har 3 lägen.) 🙂

  Gilla

 3. Schyssta tips! Ska testa detta nästa gång, trimmade nyligen ner allt ansiktshår efter att det blivit lite ojämn. Ska lugnt testa lite av detta när den vuxit till sig. Btw, hur lätt smälter Mr Bear Beard Wax mellan fingrarna? Jag tyckte att deras mustasch vax var ganska drygt att forma med bara händerna.

  Gilla

  • Tack! Mr. Bear Beard Stache Wax smälter lättare än deras mustaschvax men det är ändå tillräckligt klibbigt för att hålla håren på plats. Ta bara lite vax åt gången och bygg på till du är nöjd!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s