Mustascher

Tvätta mustaschen!

IMG_1349 (1)

När det gäller tvätt av skägg och mustasch så finns det många åsikter. Många hävdar att skägget inte bör tvättas med ”tvål” mer än någon gång i veckan då det ger upphov till slitage och uttorkning. Det finns helt klart en poäng i det. Håret som växer i ansiktet skiljer sig från håret på huvudet. Hårsäckarna är annorlunda och huden under är annorlunda. I ansiktet är huden mycket mer känslig än på huvudet och den kan lätt bli irriterad och torr av för mycket tvål och shampoo. Vanligt schampo för huvudhåret innehåller mycket kemikalier som kan irritera ansiktet och bör undvikas i större utsträckning. Jag har visserligen använt Head & Shoulders med gott resultat men jag är inte säker på hur det funkar i långa loppet.

Jag hävdar ändå med bestämdhet att mustaschen (och skägget) ska tvättas dagligen! Inget snack! Jag vill inte gå in på allt som fastnar i den varje dag – det är en hel del! Tvätta morgon och kväll! Varmt vatten räcker om man inte använder vax. Tvätta med någon tvål varannan eller var tredje dag! Själv använder jag vax i princip varje dag och då räcker det inte riktigt med bara vatten för att tvätta ur det. Jag brukar ta lite skäggolja och massera in i mustaschen. Oljan löser upp vaxet som sedan kan torkas bort med hushållspapper och en fin kam. Därefter kan man få bort resten med varmt vatten.

När det gäller dedikerade tvålar och schampo för skägg har jag testat det mesta. Säkert 10 olika märken. Gemensamt för samtliga är att det är fria från kemikalier och endast innehåller naturliga ingredienser. Hemgjorda tvålar som man kan köpa på marknader och dylikt brukar följa samma princip. De flesta har varit bra men har ändå krävt lite skäggolja efter tvätten för att mustaschen inte ska bli för torr. Efter tvätten fönar jag och formar mustaschen med en hårfön när den fortfarande är blöt. Jag ska i detalj gå igenom denna rutin i ett framtida inlägg.

Svenska Mr. Bear Family har producerat skäggoljor och mustaschvax av internationellt erkänd kvalitet sedan ett antal år. Nu har de äntligen tagit fram en tvål för skägg- och mustaschtvätt. Detta var väldigt välkommet!

IMG_1350Jag fick hem Mr. Bear Family Beard wash Wilderness för ett par veckor sedan och för att riktigt kunna göra en seriös bedömning har jag i princip använt den dagligen. Framförallt på kvällen. Den är mycket bra! Så bra att jag skulle vilja påstå att den är den bästa jag har testat. Enligt den officiella produktbeskrivningen ska den ”…ha en lugnande verkan på irriterad hud, är återfuktande och anti-inflammatoriskt. Baserat på tensider med vegetabiliskt ursprung, som ger ett rikligt lödder.” Den tvättar lätt ut det hårdaste och segaste vaxet och lämnar mustaschen mjuk och len efter sig utan tillstymmelse till torrhet. Mustaschen krullar inte heller upp sig lika mycket som den annars brukar göra vilket jag misstänker är tackvare feta oljor i tvålen. Eftersom jag fönar efteråt har jag ändå i lite olja eller beard balm för att återfukta men det är knappt det behövs. Tvålen är väldigt mild och har en ljuvlig skogsfrisk doft. Jag kommer att fortsätta använda denna tvål dagligen.

Utan tvekan får den full pott!

betyg5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s