Mustascher

Det började med ett ”slutspels-skägg”.

IMG_1304

Redan vid 15 års ålder – på en språkresa till England – började jag spara mina fjun under näsan. Det kändes så stort att det växte skäggstrån i ansiktet. Det var det första riktiga steget in i vuxenvärlden. En vecka in på språkresan valde jag ändå att raka bort fjunet med den BIC engångshyvel som farsan skickat med i min necessär. En kille som var med på resan påpekade detta dagen efter. – Oj! Har du rakat bort mustaschen?! utbrast han när jag kom till skolan. Det var en bekräftelse som värmde. Någon hade sett att jag fått skägg. Det kändes stort!

Det skulle dröja några år till innan jag på allvar försökte mig på någon typ av ansiktsfrisyr igen. 2:a klass på gymnasiet. Jag försökte anlägga ett bockskägg. Jag skyllde på att jag hade en finne och inte kunde raka mig. Det kändes pinsamt på nått sätt att medvetet odla fram ett skägg. Mustaschen och skägget på hakan ville inte riktigt gå ihop just då. Jag rakade bort även det när jag började 3:an.

Jag hade ett ganska bra bockskägg (Goatee) runt 20 årsåldern. Jag gillade att raka mig men ville samtidigt ha någon form av ansiktsfrisyr. Solomustasch var otänkbart! I smyg ville jag ändå ha det men bockskägg var ju stekhett på 90-talet och en bit in på 00-talet. Resten av 20-årsåldern var det renrakat som en barnrumpa. Det var först efter 30 som jag anlade lite stubb för att inte se så kal ut i ansiktet. Jag gillade fortfarande att raka mig så det blev rakning en gång i veckan.

På hösten 2013 spårade det ur. Jag och min flickvän väntade tvillingar och jag bestämde mig för att inte raka eller trimma skägget förrän barnen var födda. Beräknad födsel var satt till 5 mars 2014. Skäggodlandet blev ett intresse helt plötsligt. Oljor och balms, kammar och vax införskaffades. Jag läste allt jag kom över på nätet om skägg och mustascher. Den 1 februari gick vattnet och ungarna kom till världen. Jag var inte alls beredd på att trimma något skägg då så det fick fortsätta att växa.

IMG_5046Sakta men säkert grodde en önskan om att bara ha mustasch. Skäggen blev allt vanligare ute på gatan och jag ville skilja mig från mängden. I april 2014 trimmades skägget ner – mustaschen fick vara orörd. Jag var ändå inte helt nöjd. Mer mustasch ville jag ha! Under året trimmade jag ner skägget till det bara var stubb och vid ett tillfälle rakade jag det helt. Det var väldigt läskigt. Jag citerar Eric Thorsson som var med och skrev Skäggboken. ”Det kändes som att bära en lustig hatt.” Vad skulle folk på jobbet säga? Här kommer jag och ser ut som Pringlesmannen! Jag odlade snabbt tillbaka ett par veckors stubb igen. Det kändes tryggast så. Snart var det ändå dags att ta bort stödhjulen. Det var ju solomustasch jag ville ha! Äntligen fick jag dra fram min fina säkerhetshyvel igen och raka bort skägget. Min barberare, Reka på Fältskären i Kalmar hade peppat mig en del till det redan när jag började trimma ner skägget. Med huvudet högt gick jag ut och möte världen med mustasch. En ny värld öppnade sig! En trevligare värld. Alla var så snälla. Jag har bara fått höra komplimanger och uppmuntrande kommentarer. Folk kommer fram på stan och ger komplimanger. En del vill ta bilder. Varje dag får jag höra en komplimang från en främling på stan. På Systembolaget frågar de om den är äkta och ber att få se legitimation. Jag har träffat fantastiska människor och nya vänner med hjälp av mustaschen och hamnat i sammanhang jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag är med i styrelsen i Svenska Mustaschklubben. Jag har kommit med i anrika The Handlebar Club i England. Jag har fått agera fotomodell för barberaren jag går till. Jag har blivit testpilot hos Beardshop och Grooming.se. Det bästa av allt är att jag fått vara med och stödja Movember-rörelsen här. Jag och mina fjun får vara med och göra något gott. Kämpa för friskare män och att bekämpa prostatacancer. Vem hade kunnat tro det när jag sparade fjunen i en vecka på en språkresa till England?!

IMG_5771 IMG_0863

2 svar »

  1. Tack Anders! Nu under Movember kanske du borde ta steget och våga! 😉 Du sitter ju inne på en riktigt fin mustasch du också!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s