Mustascher

The Handlebar Club

Uttrycket ”Handlebar moustache” kommer av att formen liknar ett gammaldags cykelstyre. Idag är stilen den mest karaktäristiska av alla mustaschtyper och har blivit symbol för Movember -rörelsen.

club2

Det var tradition bland stridpiloterna under första världskriget att odla fram denna stil av mustasch och efter kriget kom stilen även att kallas ”Ace fighter pilot moustache”. Den engelska Handlebar Club bildades 1947 i komikern Jimmy Edwards omklädningsrum på The Windmill Theatre i London. Bland de ursprungliga 10 medlemmarna fanns bland andra Jimmy Edwards, Raymond Glendenning, and Frank Muir.  Syftet med denna klubb vara att föra samman mustaschprydda gentlemen för sociala sammankomster, jämföra sina mustascher samt att bedriva olika former av välgörenhet. Att bära skägg tillsammans med mustaschen är än idag förbjudet förutom för vänmedlemmar.

swedensvenska-mustaschklubben

Det finns även en svensk motsvarighet – Svenska Mustaschklubben. Klubben bildades i Malmö den 10 oktober 1984 av medlemmar i det svenska nästet av den engelska mustaschklubben The Handlebar Club. En av orsakerna till bildandet av den svenska klubben var att de önskade bli en nationell klubb och att själva kunna hålla direkt kontakt med utländska klubbar.

Runt om i världen finns idag mängder med större och mindre mustasch- och skäggklubbar där medlemmar träffas för att umgås, samlar in pengar till välgörenhet samt annordna tävlingar. Nyligen hölls bland annat ett ”Skägg-SM” i Malmö där Sveriges snyggaste skägg korades. VM i skägg och mustasch hålls årligen på olika platser runt om i världen och annordnas utav WBMA – The World Beard and Moustache Association.

wbma 4

På Facebook finns många sällskap för skägg och mustaschentusiaster. I Sverige har vi bland annat facebookgruppen United Beards of Sweden. Denna grupp samlar ett par gånger per år in pengar till bland annat prostatacancerfonden samt anordnar träffar och snackar om skägg och mustascher.

Kanske just Du odlar fram en vinnande mustasch under Movember?

081634_fancy.dandy_.mustache.handlebar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s